“Hvis vi kunne give hvert enkelt menneske den rigtige mængde energi og bevægelse, ikke for meget og ikke for lidt, ville vi have fundet den sikreste vej til et sundt liv”

Skrevet af Hippokrates (450 f.kr. – 370 f.kr. ) en græsk læge fra Kos – han anses for at være lægekunstens fader.

Ønsker ma nat sætte fut i en samtale nu om dage, skal man blot drøfte kød eller ikke kød, så er der varmet op, og alle har en mening om emnet. Det vi spiser fylder rigtig meget i vores hverdag, og ikke mindst, når vi sammenligner vores egne madvaner med anders.

Men det er en kendsgerning at alt for mange af os spiser for meget eller forkert, og dermed bliver vi nemt overvægtige.

Vores spisevaner fastlægges i barndommen, og det er forældrene der har hovedansvaret for, at deres børn får en sund livstil. Alt for mange børn (omkring 17%) får en helt skæv begyndelse på deres liv pga. forkerte spisevaner og en usund livstil.

“Jeg spilte min barndom på at hade det tykke ansigt, der stirrende på mig fra spejlet. Det bør ingen børn opleve.” Et citat fra en artikel bragt i Politiken 29. august 2020, skrevet af en ung mand midt i trediverne. Han fik alt for dårlige spisevaner med fra sin opvækst, og alt for mange af os får dårlige spisevaner med os fra opvæksten.

Er man overvægtig som barn og ung har man stor risiko for også at være overvægtig som voksen. Som barn kan man ikke overskue konsekvenserne, og det er de voksnes og et samfundsansvar at sikre at ingen børn bliver mobbet og stigmatiseret på grund af overvægt i barndommen.

Kroppen er en fantastisk organisme, som kan give os et vidunderligt liv, uden alt for megen sygdom, hvis vi blot hjælper hinanden med at få styr på den mængde energi vi indtager. Alt for mange ender i en dårlig spiral, hvor de indtager for mange kalorier, og pt. er det mere normalt at være overvægtig end normalvægtig i Danmark. Det må og skal vi have gjort noget ved.

Der skal således arbejdes meget mere med at skabe gode betingelser for sunde spisevaner i alle de sammenhænge, hvor børn og unge indgår, så vi kan undgå de lidelser og sygdomme som vi ved overvægt medfører. Forældre, skoler og samfund har i fællesskab ansvaret for at det sker.

Knud E. Schack Korsbjerg

Skoleleder, Stenhus Kostskole

November 2020

Categories: Knuds Klumme