Der findes to meget forskellige typer løbehjul, og de har hver deres umiddelbare fordele. Det ene er den udgave, hvor man selv skal sparke sig frem og det andet er det elektrificerede løbehjul, hvor man fragtes frem ved hjælp af en elmotor.

Begge typer adskiller sig fra cyklerne ved at have meget små hjul og korte styr, hvilket bevirker, at de er noget sværere at styre end en cykel. De elektriske løbehjul er i øvrigt ikke tilladt for brugere under 15 år, og de skal overholde de almindelige færdselsregler for cykler. Ser man på hjemmesiden Rådet for sikker Trafik, vil man her kunne læse de særregler, der er for brugen af el-løbehjul.

Antallet af uheld med el-løbehjul er sammenlignet med antallet af uheld med cykler ca. 8 gange større, og brugen af det sikkerhedsudstyr der findes, er meget sparsom. Eksempelvis er der ikke mange der bruger cykelhjelm.

Så alt i alt er det en rigtig dårlig idé at udskifte det ”gammeldags” sparkeløbehjul med et el-løbehjul. Motion får man jo ikke det mindste af, når man lader sig fragte rundt af en elmotor.

Nu er der i øvrigt en lænestol på vej. Den er produceret af den kinesiske virksomhed Segway Ninebot, verdens førende producent af el-løbehjul. Lænestolen er formet som Arne Jacobsens berømte æg og kan køre med en fart på 40 kilometer i timen, hvilket er dobbelt så hurtigt, som de løbehjul vi møder på gaden i dag.

Men motionen udebliver og derfor synes jeg det er en dårlig ide´ at udvide vores transportmidler med yderligere eldrevne køretøjer, der ikke tilgodeser vores behov for motion.

Knud E. Schack Korsbjerg

Skoleleder, Stenhus Kostskole

Januar 2020

Kategorier: Knuds Klumme